Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár
Glasgow

Glasgow hasznos tippek

Glasgow, Skócia, Hasznos tippek

Hasznos tippek

Glasgow, Skócia, Hasznos tippek

Éghajlat
Skócia éghajlata mérsékelt, óceáni és változékony. Keleti fele szárazabb a nyugatinál, de az év bármely pontján számíthatunk esőre és télen hóesésre is. A nyári átlaghőmérséklet 15-22°C, a téli 1-7 °C.

Időeltolódás
Skóciában a greenwich-i középidő érvényes, ami a magyarországihoz képest egy órával kevesebbet jelent. A nyári időszámítás mindkét országban azonos.

Egészség
Magyarország és az Egyesült Királyság között egészségügyi együttműködési megállapodás van érvényben. Magyar állampolgárok Egyesül Királyság-beli tartózkodása alatt sürgős esetekben az ellátás ingyenes.

Nagykövetség
Magyar Köztársaság Nagykövetségét Londonban találjuk:
35 Eaton Place, London, SW1X8BY
Tel.: (44) 20 723 55218

Információ
Glasgow turista irodái nagyszerű szolgáltatást nyújtanak. Segítenek szállást vagy jegyet foglalni, mindenféle programról információt adnak. Az irodákat megtaláljuk a reptereken. George Square 11 Tel.: 141 2044400

Pénz
Nagy-Britannia valutája a fontsterling. Skócia három bankja különböző papírpénzeket nyom, de ezek mind törvényes fizetőeszközök az Egyesült Királyság területén, ahogy az angol és ír font is.
A bankokban járunk legjobban a pénzváltással. A bankok hétfőtől péntekig 9:00 - 17:00-ig vannak nyitva. Bankautomatákat sok helyen találunk.
Számos helyen elfogadnak hitelkártyát, de a kisebb üzletek, kávézók csak készpénzt fogadnak el.

Elektromosság
220/240 voltos, 50 hertzes váltóáram van Skóciában. A legtöbb helyen háromágú konnektort találunk, 3, 5 vagy 13 amperes biztosítékkal.

Internet
Számos internet kávézót találunk. 400 terminálos kávézója van az EasyEverythingnek Glasgow belvárosában.

Telefon
Mindenfelé találunk nyilvános fülkéket. Néhány elfogad hitelkártyát, de a legtöbb érmével vagy telefonkártyával működik. Skócia nagy részén van lefedettsége a mobiltelefonoknak.

Posta
A postai szolgáltatás megbízható. A postaládák vagy magukban, vagy falba beépítve állnak. A posták nyitvatartási ideje hétköznap 9:00 - 17.30-ig, szombaton 9-12.30 óráig.

Borravaló
Éttermekben, ha a számla nem tartalmazza a borravalót, akkor 10%-ot szokás adni, csakúgy mint a taxisoknak.

Közbiztonság
Glasgow nem veszélyes város. Ahogyan bármely más városban, itt is kerüljük a sötét, elhagyatott helyeket. Nagy tömegben figyeljünk értékeinkre.

Talált tárgyak
Az elveszett csomagot jelentsük a legközelebbi rendőrösön és kérjünk jegyzőkönyvet a biztosításunkhoz. A tömegközlekedési eszközön talált elveszett holmit jelentsük az üzemeltetőnek.

0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!